Setkání radioamatérů v Holicích 23-24.8.2016

Do Holic jsem letos vyrazil jen s Otou OK1DMO, nikoho dalšího jsem nezlákal. Ani v klubu ani na Moravanech, kde jsem dvě volná místa v autě a chatce inzeroval. Tradičně jsme vyrazili v pátek ráno a již před polednem byli na místě.

První, co mě uhodilo do očí, byl relativně malý počet návštěvníků. Ty tam jsou doby kdy se člověk čtvrt hodiny prodíral davem ke stánku. Na venkovní ploše se prodejci (těch na rozdíl od návštěvníků neubývá) již tradičně snažili zpeněžit vše možné i nemožné, perníkovými srdci počínaje přes kominické štětky až po haldy počítačového šrotu. Záleží na tom, co kdo hledá ale i v hromadě šrotu se dá občas najít poklad …

Z této šedi vyčníval stánek kluků z OL7M, kteří nejen že umějí bastlit i závodit ale stávají se z nich i zdatní obchodníci se svými, v praxi odzkoušenými, šikovnými udělátky.

V hale byl obrázek obdobný jako venku, téměř všude krásně volno a protože žádný z velkých výrobců nepřišel na trh s něčím novým tak ani zde nebylo moc co okukovat.

V sobotu mi připadala návštěvnost přece jen trochu lepší. Byl jsem zvědavý především na expozici mládeže, kterou zorganizoval Petr OK1DXP a musím říct že letos mě zklamala. Některé konstrukce mě i zaujaly (a jiné zase někoho jiného, hi) ale většina z nich měla s radioamatérskými aktivitami pramálo společného. Ne, určitě to není chyba Petra který může poskytnout organizační a logistickou podporu, ale dává to smutný obraz práce s mládeži v radioklubech. Přes všechny své výhrady k ní však musím konstatovat, že expozice Coca Cola Rádio v kulturním domě v mém soukromém hodnocení dopadla ještě daleko hůře.

Před pětatřiceti léty jsem celkem úspěšně lákal kluky do radiotechnického kroužku na to, že si postaví vysílačku a pak se s ní budou moct bavit s protinožci. Dnes mi synek tehdejšího kluka položí otázku: „a proč si mám něco stavět, když na eBAY to mají hotové za třetinu ceny součástek … a proč se mám s protinožcem bavit vysílačkou, když SKYPE šumí daleko míň“.  Zná někdo odpověď, na kterou by se takovýto synek chytí? Jo, když se vytáhne Arduino nebo 3D tiskárna tak to je jiná …

Hned vedle expozice mládeže (doufám, že vedle a ne jako její součást) byl dvoukilowattový konec pro KV. Krásná konstrukce, která při písknutí do mikrofonu rozsvěcovala halogenový reflektor. A na stejném stole ležela připravená deska, ze které prý poleze kilowat šest. Že by se chystala změna povolovacích podmínek?

Z přednáškového programu mě podle názvu letos nic neoslovilo čehož jsem později hořce litoval, když jsem viděl prezentaci Tondy OK7AJ na téma příjmu družicových signálů. No nic, všechno se stihnout nedalo a na dvou místech najednou pořád ještě být neumím. A tak jsem aspoň vyfasoval diplom za třetí místo našeho mládežníka v Polním dni mládeže.

Po loňských zkušenostech s ATC Hluboký jsme letos zvolili Radost v Horním Jelení. Úroveň těchto dvou kempů je nesrovnatelná, v Radosti všude čisto a pořádek. Ale abych jen nechválil: v hospodě (mimo dobrého piva a vína) nabídli k večeři jen smažené brambůrky nebo klobásu. A moc amatérů se v tomhle kempu nevyskytovalo, takže večerní diskuze byla slabší. Dan mě lákal k přespání na Políčku a nakonec jsem docela litoval že jsem jeho nabídku nevyužil. Takže kam příště?

Luděk, OK1VSL