Den rekordů VHF 3-4.9.2016

Na naši Farmě jsme se tentokrát začali scházet hned po poledni, protože bylo potřeba ještě dokončit instalaci našich nových antén na nový stožár. Tentokrát už konečně všechno klaplo a tak se v závodě dočkalo premiéry dvojče vlastnoručně vyrobených  11el LFA podle G0KSC. Po úspěšné instalaci nás Ota s Martinem opustili a tak se závod jel v již tradiční sestavě OK1DGU, OK1JMJ a moje maličkost.

Průběh vlastního závodu celkem nevybočil z našeho standardu. V podstatě to co jsme slyšeli jsme také udělali. O trochu vzrušení se těsně před půlnocí postarali kluci z nedalekého Cínovce, kterým se splašily watíky a najednou jich bylo po celém pásmu plno. Stačilo ale jediné upozornění (nevím, jestli poslechli mé rady a stáhli trošičku výkon nebo začali do mikrofonu šeptat) ale po celý zbytek závodu jsme o nich opět nevěděli. Kluci dík.

Dvojče 11el LFA podle G0KSC se osvědčilo, hluboké potlačení bočního vyzařování je rozhodně přínosem. Bohužel, ani tahle anténa neřeší náš hendikep do výživného směru JO31, kde ji stojí v cestě nejprve náš stožár na KV, potom Hazmburk a o to co projde se postarají multibeamingové BIG GUN na hřebenech Krušných hor. Prostě slabou PA stanici dvacet kilo od OL4A moje IC746 nepřečte.

Noční směna vyšla na mě a v pět ráno jsem řešil dilema, zda se přece jen nepodívat na ON4KST chat a nedohodit si nějaké to spojení. Nakonec jsem odolal a vytáhl z pelechu Láďu …

V neděli prodělala anténa první test mechanické odolnosti. Kolem poledne přes nás přecházela fronta s nárazy větru přes 15m/s. Anténa i stožár vydržely, jen jsme museli na vysílacím pracovišti přejít na dvoumužnou obsluhu. Provozní brzda stožár v žádaném směru udržet nedokázala a tak jí bylo potřeba pomoct dalším párem rukou na volantu.

V neděli ještě přijel na návštěvu Mirek OK1MMU s XYL a ukázal se i Luďa OK1DZR a tak jsme pořešili i pár klubových záležitostí.

Klubový rekord sice odolal, ale jen těsně a s výsledkem 354 spojení a 95 tis. bodů panuje spokojenost.

Po závodě jsem nakoukl do sítě RBN (jo, pár skimmerů je už i na 2m). Tato veřejně dostupná data se dají interpretovat různě, záleží co kdo hledá. Mě se např. zdá že multibeaming nemusí být přínosem jenom pro stanice s kW …

Luděk, OK1VSL