2 subregionál a ARI contest 7-8.5.2016

Na naši Farmu jsem dorazil krátce po poledni, v klidu nainstaloval rádia, počítače a pak už jen čekal na start ARI contestu. Na všech KV pásmech bylo protivné atmosférické rušení a dilema zda začít na 15 nebo 20m vyhrála patnácka. A udělal jsem dobře, chodilo to sice hodně špatně ale v neděli se patnácka neotevřela vůbec a tak by pracně vydřené násobiče chyběly úplně. Krátce před čtvrtou dorazili Láďa OK1DGU s Mírou OK1JMJ a Láďa odstartoval provoz na 2m.

A v tu chvíli se objevil zádrhel. Zasíťovaný WinTest mi totiž na KV pracovišti začal ukazovat i spojení ze 2m. Kupodivu obráceně to nefungovalo, na dvoumetrovém pracovišti spojení z KV vidět nebyla. Chvíli jsem vůbec nechápal co se děje když se přece každý závod jmenuje jinak a tím má svoji databázi, pak jsem se půl hodiny snažil zjednat nápravu změnou konfigurace sítě a nastavením různých zaklikávátek ve Wintestu až to nakonec skončilo vytažením síťového kabelu z noťase a konstatováním, že ARI contest má u nás menší prioritu a nějak že se bez DXclustru obejdeme. (Samozřejmě, doma po závodě jsem problém vyřešil na tři kliknutí za pět minut a tak jen doufám, že to do příště nezapomenu).

Míra mě vystřídal na KV pracovišti a já jsem dostal nápad, že aspoň jeden krátký beverage by se na noc hodil. No,  už jsem měl lepší nápady … To že bambusové klacky nešly píchat přímo do suchého pole a pro každý se musela nejprve palicí a bodlem vyrobit patřičná díra by ani tak nevadilo, ale jako na potvoru bylo ve směru na Italy pole plné metr vysoké a kvetoucí řepky. Než jsem anténu natáhl tak jsem vypadal jako žlutá příšera. V životě bych neřekl, že řepkový pyl je takové mazlavé svinstvo. A při balení se situace opakovala.

Na 2m spojení přibývala neobvykle pomalu i na naše poměry, až si Míra všiml že nám chybí výkon. Nevím jestli já při instalaci a zkoušení zařízení nebo kluci v průběhu boje, ale někdo prostě na IC746 šáhnul na čudlík Power a přesunul nás tím v nejvýživnější části závodu neplánovaně do kategorie QRP. Doma pak, při analýze logu a bádání „kde se stala chyba“, jsem si všiml že nám tentokrát chybí především spojení SSB. Pro srovnání:

Rok        2016        2015       2014       2013       2012

CW            72           72           65           71           46          

SSB        154         253         253         234         309

Důvod je jasný, kecací operátoři (v čele se mnou, hi) se věnovali především ARI contestu. Ale stejně mě překvapilo že v 2m závodě sebevětší snaha na telegrafu prostě fone provoz nenahradí tak výrazným rozdílem.

V sobotu večer ještě doplnil naši sestavu Ota OK1DMO a Martin OK1JMJ s Luďou OK1DZR přijeli v neděli jen na kus řeči.

Luděk, OK1VSL