1. subregionál 5-6.3.2016

Na první závod letošní VKV sezóny jsem na naši Farmu dorazil nezvykle brzy, celou hodinu před začátkem závodu. V pohodě jsem nainstaloval zařízení a dilema zda k naší osiřelé anténě 12el DL6WU postavíme ještě aspoň všesměrové čtyřče dipólů za mě vyřešili Míra OK1JMJ s Láďou OK1DGU, kteří ho vůbec nemají rádi …

Závod se rozběhl celkem standardně a v první hodině závodu potěšil SK7MW, který přišel sám na výzvu. Není nad čistý kmitočet … Pak ale už začal být znát hendikep jedné antény a tak jsme na výsledek minulých let pomalu začali ztrácet. Ani podmínky šíření mi nepřišly nic moc a na účasti se asi podepsalo i počasí na východě republiky.

„Psí“ hlídka tentokrát vyšla na mě a ač jsem se snažil, za čtyři hodiny prolaďování celého pásma střídavě s voláním výzvy jsem udělal jen 7 spojení za 1 151 bodů. Není lepší se v noci vyspat? Dokonce jsem si pustil i ON4KST chat kde se na mě hned sesypalo pár stanic, ale spojení jsem z toho nevytěžil asi jedno a navíc jsem se utvrdil v názoru, že takhle teda ne … Neznám situaci na mikrovlnách, ale na 2m mi je prostě takováto domluva spojení proti srsti. Stejně pořád nechápu jaký je rozdíl mezi domluvou spojení na chatu (což se smí) a sebeanoncováním v DX clustru (což se nesmí) …

Počasí u nás bylo celkem v pohodě, občas i slunečno. Jen v noci pořádně sprchlo a začalo se objevovat rušení. Po chvíli bádání se přišlo na to, že za vše může wifi přípojka internetu. A bylo zajímavé sledovat, jaký kdo z nás má provozní styl – kdo raději vidí a hůř slyší a kdo se bez DX clustru obejde a raději lépe slyší. Momentálně máme spoustu teorií, proč se zvýšený šum projevil až po dešti ale zdroji od wifiny se přestalo neustálé zapínání a vypínání líbit a opustil nás do polovodičového nebe. Čímž bylo dilema zda je lépe vidět nebo slyšet vyřešeno.

Celkový výsledek 249 spojení a 60 tis. bodů není nic moc, ale ne vždy se prostě zadaří a aspoň máme motivaci konečně dotáhnout inovaci dvoumetrových antén do konce.

Luděk, OK1VSL