Polní den 2-3.7.2016

Na naše vysílací středisko jsem z domova vyrazil o dvě hodinky později než bylo původně v plánu, což se mi samozřejmě vymstilo. Doma při nakládání věcí do auta jsem kličkoval mezi kapkami deště, po cestě projel slušnou průtrží mračen a v Chotěšově při vykládání auta jsem se, ve snaze vše vyložit ještě za sucha, natáhl jak široký tak dlouhý (naštěstí jen s náručí plnou proviantu).

Deset minut před polednem dorazil Petr OK1RP s Kubou a vzápětí za nimi vydatná přeháňka doprovázená poryvy větru přes 16m/s (podle naši rosničky). V tu chvíli to stožár s anténou ohnulo do čtyřicetistupňového úhlu a já měl strach, že pro nás polňák skončil ještě dřív než začal. Prostě kotvení se podceňovat nemá, byť to je provizorium na jeden závod. Naštěstí vše vydrželo a tak Kuba mohl vystartovat do Polního dne mládeže. Prvních pět minut na něm bylo znát, že půl roku neměl mikrofon v ruce (aspoň u nás) a ovládání WinTestu také zapomněl. Ale pak už jel jako starý mazák. Nakonec udělal 52 spojení za 10 tis. bodů, což je klubový rekord v PDM.

Zatímco Kuba závodil měnila se fábie kombík na pracoviště pro 70cm. Anténa samozřejmě šla nahoru, pak zase dolu a zase nahoru než jsme byli spokojeni a když už všechno stálo tak jsem zjistil, že volant na kroucení stožáru zůstal doma. Ale jinak vše šlo celkem bez problému a když čtvrt hodiny před začátkem závodu dorazil Míra OK1JMJ s Láďou OK1DGU zbývalo mu už jen na stůl položit FT857 a mohlo se začít. Na 70cm není ta naše placka vůbec ideální, tady je už hendikep nadmořské výšky citelný a tak spíš jen rozdáváme body. Tentokrát jich bylo 10tis. za 69 spojení.

Na 2m se konečně dočkal inovace náš anténní systém. Skončili jsme sice zatím na půl cesty, protože týden před závodem se nepodařilo rozchodit dvojče 11el LFA, ale i jedna příjemně překvapila. Ne ziskem, ten je srovnatelný s naši starou 12el. DL6WU ale všichni zúčastnění se shodli, že díky lepšímu potlačení bočního vyzařování se jeví jako ostřejší. Snáze se odsměrovávali různí rušílkové kterých bylo tentokrát na pásmu docela dost. A 2xUR, 2xOZ, 3xI a po čtyřech YU a F jsme z té naši placky v jednom závodě ještě nedělali. Na druhé straně nás mimo směr kam byla anténa otočena zavolalo jen minimun stanic a když už zavolaly tak byly bez dosměrování jak čajíček. Čas ukáže, co je pro závod lepší … Nakonec jsme spáchali 305 spojení za 94 tis bodů.

V sobotu odpoledne nás přijel zkontrolovat Ota OK1DMO který dal před polňákem přednost Klasickému QRP contestu na KV, k večeru si k nám přijel opéct buřta Mirek OK1MMU s XYL (a v přestávce mezi přeháňkami se mu to i povedlo) a večer nás zkontroloval také Martin OK1JMD.

V neděli pak bylo nádherně, dokonce tak nádherně že jsem vytáhl kvadrokoptéru. To jsem ale neměl dělat … když soudruzi z východu v návodu píší že venku se má létat jen za bezvětří tak tím myslí absolutní bezvětří a když píší že dosah dálkového ovládání je čtrnáct metrů tak tentokrát nekecají. Prostě minutový let skončil hodinovým hledání deseticentimetrového modýlku v lánu pšenice. Ale jinak pohodový víkend…

Luděk, OK1VSL