IARU HF Championship 9-10.7.2016

Jak jsem udělal 22x OL6HQ …

Tenhle závod se mi docela líbí a tak jsem kluky hecoval že ho pojedeme. Marně, nikoho jsem neukecal. Osobně začínám být líný jezdit čtyřiadvacetihodinové závody sólo a tak to ještě v sobotu v poledne vypadalo s účastí OK5T dost blbě. V sobotu k večeru jsem ale čistě náhodou jel kolem našeho vysílacího střediska a nedalo mi to, abych tam nezastavil a rozdal aspoň pár bodů. Půlhodinka na každém pásmu a všech 12 stanic OL6HQ bylo v logu … a s nimi asi stovka dalších. Jen na holé rádio a bez podpory DX clusteru. Naši měli nádherný signál na všech pásmech a chodili na první zavolání.

Domů jsem dorazil po deváté a ještě zapnul rádio … a když už bylo zapnuté rozdal jsem pár bodů i pod svoji značkou z domova. Obavy jsem měl zejména z 10m a 15m. Tohle nejsou pásma pro vnitrostátní spojení a v deset večer už tuplem ne, ale spojení se povedlo bez problému. Stejně tak na 80m. Nepříjemně mě překvapila moje windomka na 40m. Na CW jsem OL6HQ nenašel vůbec a na SSB se dovolával hodně pracně. Naopak příjemně mě překvapila na 160m. Ač je moje windomka dlouhá jen 42m a na TOP bandu by chodit neměla tuner v mé IC756 ty -ance nějak přežvejkal, kluci jak na CW tak SSB měli našpicované uši a spojení bylo na první pokus. A dvacítka? Signál měli kluci perfektní ale nedobouchal jsem se na ně. Zkusil jsem to ještě v neděli ráno. OL6HQ na 40m CW jsem našel tentokrát bez problému a zalogoval je na první ťuknutí, ale na 20m jsem se ani na CW ani na SSB opět nedovolal. Takže nakonec jsem z domova udělal OL6HQ jen desetkrát, k tomu asi padesát jiných stanic a konstatoval že z domova se sice vysílat dá, ale z Chotěšova to jde podstatně lépe.

Tak jsem se tam přesunul. Jednak v neděli dopoledne tam pravidelně máme klubový den a jednak jsem ještě chtěl rozdat pár bodů. Těch bodů jsem nakonec moc nerozdal protože kluci dorazili v nebývale hojném počtu (Ota OK1DMO, Míra OK1JMJ, Luďa OK1DZR a Martin OK1JMD s doprovodem) a tak jsme spíš kecali a řešil klubové záležitosti. Snad to příště bude lepší a závod odjedeme se soutěžním nasazením …