Polní den 4-5.7.2015

Když jsem klukům v pátek večer psal, že dorazím v 11:48, za jedenáct minut bude postaveno, minutu si necháme jako rezervu a ve 12:00 bude moct Kuba vyjet do Polního dne mládeže bral jsem to jako dobrý fór. Když jsem musel v sobotu dopoledne ještě řešit pracovní problémy už, mi do smíchu tak moc nebylo. Nakonec jsem plánovanou dobu příjezdu do Chotěšova dodržel s minutovou přesností a při instalaci zařízení se samozřejmě zasekl, takže Kuba dal soupeřům asi pětiminutový náskok.

Zatímco Kuba závodil (samozřejmě pod dozorem) dospěláci si udělali schůzi, schválili nové stanovy, zavolili si a nakonec vše řádně zapsali a podepsali. Teď už to jen dopravit na úřad a z našeho občanského sdružení bude spolek.

Na Kubovi je strašně znát ten rok co s námi jezdí. Bez nápovědy, bez sekretářky … jen se mu občas musí připomenout, že nejede posluchačský závod. Za tři hodinky nakonec spáchal 48 spojení za 7tis. bodů.

Hlavní závod na 2m zahájil Petr a hned první spojení bylo s Italem, který byl dlouho našim ODX. Postupně se u rádia střídali OK1RP, OK1DGU, OK1JMJ a OK1VSL. Spojení přibývala pomalu ale celkem plynule, nikdo na pásmu tentokrát neprasil (aspoň v našich končinách) s vyloženě špatným signálem a tak panoval klídek a pohoda. Až do večera, kdy jsem měl u rádia službu já a otevřeným oknem začaly chodit rady: otoč to na severozápad … ještě kousek … zpátky … teď rychle na jih … Po půlhodině mě to přestalo bavit a šel jsem si s radílkama vyříkat ať si k rádiu jde sednout někdo z nich, když tak dobře vědí kam to mám točit. Venku jsem našel čtyři nešťastné postavičky a čtyřicet metrů fosforbronzového drátu jedním koncem uvázaného na stožáru a druhým koncem zamotaného do dvoumetrového  dvojčete  a  kus  zbyl  i  na  sedmdesáticentimetrovou  yaginu … . Večer  se  totiž  trochu  ochladilo  a tak se kluci záslužně a iniciativně pustili do opravy krátkovlnných drátovek. Jen se jim to trochu vysmeklo z rukou. Chvilku jsme ještě kroutili anténama sem a tam, ale nakonec musel Láďa skoro už po tmě znovu vylézt na stožár a problém vyřešit štípačkama. Pak už šel drát stáhnout celkem v pohodě. Příští víkend holt rozdáme body jen na horních pásmech a drátovky se opraví, až na to bude pořádně vidět a neupečeme se při tom. Chvilku to na dvoumetru vypadalo na klubový rekord, ale nakonec to bylo „jen“ 358 spojení za 102 tis. bodů.

Na 70cm jen rozdáváme body. Jednak to je na naši polohu už dost vysoké pásmo, na holou FT857 se žádné zázraky dělat nedají a hlavně je nás na dvě pásma s plným nasazením málo. Situaci docela dobře vystihuje příhoda ze sobotního pozdního večera: na pásmu jsem zaslechl 9A1CMS – konečně nějaký DX. Telegrafem. A následoval ukázkový zmatek: jak se rádio přepíná na telegraf? … aha, tím třetím čudlíkem … neklíčuje to … aha, klíč někdo na stůl sice položil, ale už nezapojil … a lepší by to bylo na sluchátka, kam se strkají?  Fajn, tak konečně jedem … kde mám brejléééééé … no prostě než jsme se připravili, přestalo Chorvata bavit na nás čekat a otočil to jinam. Nakonec jsme s deseti waty a jednou čtrnáctiprvkovou anténou spáchali 64 spojení za 9 tis, bodů.

Premiérově jsme od nás rozdali pár bodů na 10 GHz. Vyžil jsem toho, že klukům z OL4K se opravuje chaloupka a pozval k nám Michala OK1MTZ i se zařízením, které prodávají … . Maják z Prahy a Krkonoš u nás byl slyšet perfektně, ale  po novém z Šumavy nebylo ani stopy. Michal se hodně snažil, ale víc než čtyři spojení z té naší placky nedal. Zejména při skoro hodinovém snažení s OK1IEI jsem obdivoval trpělivost obou aktérů. Pásmo to je určitě zajímavé a všichni kdo ho jezdí, mají můj hluboký obdiv. Naše parta ale (aspoň pro nejbližší období) zůstane především na KV a občas i na 2m.

Byli jsme QRV i na spojení v teraherzových pásmech, ale bohužel jsme na kopcích v dohledu nenašli nikoho, kdo by na nás v noci zablikal. Tak jsme aspoň hledali Lunochod na povrchu Měsíce. Samozřejmě neúspěšně …

O pár bodů jsme se určitě připravili tím, že nepoužíváme ON4KST chat.  Vím, pokrok zastavit nejde a DX cluster jsme vzali na milost. Ale domlouvat si přímo spojení s konkrétní stanicí mi na 2m a 70cm pořád ještě je tak nějak proti srsti …

Parádní víkend, který jsme si užili …