CQ WW CW 28-29.11.2015

Přípravy na největší telegrafní závod sezony začaly už před půl rokem ukecáváním kamarádů, kdo nám přijede pomoct. Nás je pár a obsadit všechny posty v závodě, který trvá 48h nám dělá trochu potíže. Naše lanaření však příliš úspěšné nebylo protože Ti co umí a chtějí už někde zaháčkovaní jsou. A tak obhajoba našeho loňského, na naše poměry velmi slušného, výsledku zbyla jen na domácích.

V pátek na naši Farmu dorazil jako první Luďa OK1DZR se svým IC 7600 a začal zprovozňovat hlavní pracoviště. Po něm já s IC756 který skončil na násobilce. Trochu jsme se zadrhli při konfiguraci wintestové sítě, ale nakonec to Luďa zlomil. Mezi tím dorazil Petr OK1RP a hned se ujal natažení západního beverage. Má můj hluboký obdiv. V hluboké tmě se sice netrefil o 40° a když se vrátil tak připomínal kocoura v botách, ale klobouk dolů před ním. Kolem nás je sice spousta místa na tahání kilometrových beverage, ale jde o vzorně obdělávaná pole která se, když nemrzne nebo není absolutní sucho, mění v záludné bahniště a oranici.

Hodinu před začátkem contestu došlo k ladění Jánošíků … a nějak to nebylo ono. Ladění bylo strašně tupé, výkon nic moc - 500w při anodovém napětí cca 2,5kV a proudu skoro 2A. Chvilku jsme filozofovali která řada ledek ukazuje blbě ale externí wattmetr potvrdil výkon a ampérmetry na síťovém přívodu zase příkon … na to se fakt jet nedalo. A tak jsme se neplánovaně přesunuli do kategorie LP, závod začali na holá rádia a vymýšleli teorie kde je problém. V tu chvíli jsem byl docela rád, že nikdo nepřijel na hostování a neudělali jsme si ostudu ještě před kamarády. No, aspoň si to rozdáme na férovku s rukama z Bystřan.

Na násobičovém pracovišti se dalo s LP přežít a občas jsem byl překvapen co všechno se dá se 100w při troše trpělivosti udělat. Tipuju, že 90% toho co jsem slyšel jsem také udělal. Zato hoši na RUN byli jaksi nesví a tak v sobotu v poledne skončil na stole maličký Ameritron. Tím jsme rezignovali na slušné umístění v jakékoliv kategorii, ale zase si kluci užili pile-upů.

Na RUNu závod odjeli OK1DZR, OK1DGU, OK1RP a OK1DMO, na násobilce je pak podpořil ještě Míra OK1JMJ a moje maličkost.

Příjemně mě překvapilo 29 zón a 89 zemí 10m jen na holé rádio (s RUN jsme na desítce vůbec nebyli), ale trávit čas na  532 spojení na 160m bylo z hlediska celkového výsledku taktickou hrubkou. Díky technickým problémům zůstal výsledek za našim očekáváním, ale jinak závod přinesl spoustu zajímavých zážitků (byť bych si některé z nich rád odpustil).

Luděk, OK1VSL