DR-All Asian-DOD 5-6.9.2015

Instalace zařízení mě tentokrát trvala o trochu déle, protože mimo dvoumetru jsme také chtěli rozdat  pár bodů v All Asian contestu a tak jsem zprovozňoval i druhé pracoviště.  Pak jsem si ještě zahrál na uklízečku a vytřel podlahu … Při instalaci se ukázalo, že v ukazateli natočení dvoumetrové antény polovina ledek neledkuje. No, po šesti létech provozu má nárok občas něco odejít. Při demontáži snímače polohy ale najednou začal z trubky tryskat pramínek vody. Nejdřív jsem na něj překvapeně zíral, pak našel hromadu hadrů a naskládal je okolo .. a v klidu ještě došel pro foťák. V té trubce byl snad kýbl vody. Po zlikvidování mokré kalamity jsem zjistil, že problém s nesvítící polovinou ledek je ve stoohmovém odporu který sice vypadal zdravě, ale z neznámých důvodů zvýšil svoji hodnotu o několik řádů. A protože nikde po ruce náhradní nebyl, směr kam máme otočenou dvoumetrovou anténu jsme tentokrát tušili s šedesátistupňovou přesností.

Vlastní VHF contest probíhal v pohodě, nikdo v našem okolí na pásmu vyloženě neprasil a několikrát se dokonce podařilo najít tak čistý kmitočet, že i na výzvu se 100w nás volali stanice vzdálené pět set kilometrů. (Samozřejmě bylo i dost takových, které jsme sice vedle kotlíkářů tušili, ale pokoušet se o spojení nemělo cenu). Závod pro naši partu začal být zajímavý v neděli v poledne, kdy jsme splnili naši povinnou klubovou třístovku a teprve pak to pro nás má to pravé kouzlo - kolik a o kolik. Letos ale náš soukromý závad skončil velice brzy … najednou se začalo skokem měnit PSV až k nekonečnu. Rychlá kontrola přístupných konektorů problém neodhalila, takže se něco muselo stát na stožáru.  Zřejmě za to mohl velký (ale opravdu velký a nárazový) vítr, který celý víkend anténou cloumal. Všechny kabely sice byly vzorně přichycené a žádný se ve větru neplácal, ale pan Murphy se přesto realizoval. Chvilku jsem zvažoval, že závod odpískáme úplně, ale nakonec jsme ještě v omezeném režimu pár spojení udělali. Nevím, jestli více pomohlo modlení, výhrůžky, prosby, chladná kalkulace že když koncový tranzistor umí 100w do přizpůsobené antény tak by mohl snést 50w bez antény nebo ochrany ICOMa ale rádio tohle brutální zacházení přežilo.

All Asian je pěkný závod, ale při našem počtu operátorů jen rozdáváme body a případným návštěvám ukazujeme, kam až se dovoláme. Ve třech lidech a s prioritou závodu na 2m jsme spáchali 200 spojení. Během závodu jsem se několikrát potkal s OK5Z (asi jsme oba koukali do stejného clusteru, hi) a ač nerad musím konstatovat, že Karel se dovolával lépe než já. Prostě naše pětiprvkové yaginy a malý Jánošík na něj neměly ani na 20 ani na 15m. A tak jsem si spravil chuť aspoň slušným půlhodinovým pile-upem který se mi podařilo vygenerovat na patnáctce.

Poslední akcí tohoto víkendu u nás byl Den Otevřených Dveří. Ač jsme se snažili, mám takový nějaký pocit že nového člena do naší party jsme ani tentokrát neulovili.

Pěkný víkend si u rádia užili Láďa OK1DGU, Míra OK1JMJ a Luděk OK1VSL. Jenom to naše víno bylo ještě kyselé …