IARU HF World Championship 11-12.7.2015

I když se tenhle závod pomalu stává pravidelnou součástí našeho klubového kalendáře, tentokrát jsme se ho pojali jen tréninkově. Dipóly na 160 a 80m se nám pořád ještě sami neopravily a i kdybychom počty spojení nahnali na jiných pásmech, násobiče by prostě chyběly.

U rádia jsme se vystřídali v naši téměř klasické sestavě OK1DGU, OK1DMO, OK1JMJ a OK1VSL. Přijel se podívat i Luďa Ok1DZR, ale v doprovodu migrény (podle jeho slov příšérnéééé) a tak jsme s ním jen pokecali a k rádiu se ani nesedl.

Podmínky šíření za moc nestály a tak to bylo chvílema spíš utrpení než zábava, nikde se nedařilo vyvolat nějaký zajímavý pile-up. Až v neděli ráno mi trochu spravilo náladu chvilkové otevření dvacítky na západní pobřeží USA, kdy přišla šňůra (no spíš šňůrka) stanic z Kalifornie občas proložená nějakým Australanem.

Na návštěvu tentokrát dorazil i pan Murphy a zalíbilo se mu v počítači. K logování používáme DXlog od 9A5K, který nás tentokrát docela vypekl. Při cca třístém spojení totiž oznámil, že program provedl neplatnou operaci a bude ukončen … Co to je za blbost? Minulý týden samý noťas přežil Polní den bez jakýchkoliv potíží a teď tohle? Takže restart a uvidíme … Nejdřív jsem myslel, že jde o náhodnou chybu ale, když jsem ráno vstal a uviděl hlášku “program provedl neplatnou operaci a bude ukončen“ už mě polilo horko. Tím spíš, že kluci jeli vesele dál. U rádia byl zrovna Ota a hláška nehláška přes půl obrazovky vesele mlátil jedno spojení za druhým řkouc, že ta hláška tam je už od půlnoci. Dalším laborováním bylo zjištěno, že chybová hláška se spolehlivě vyvolá otevřením okna „Check N+1“, pokud ji však ignorujete (doslova) a máte silné nervy (protože zakrývá podstatnou část obrazovky), tak program jede a loguje dál jako by se nechumelilo. Jakákoliv akce v okně chybové hlášky však způsobí ukončení programu.  (Pro úplnost: DXlog 2.2.13 a Win XP).

Že by byl čas se pokorně vrátit k WinTestu? Od něj jsem před léty zběhl, protože neuměl OK RTTY contest a na prosbu o jeho doplnění mi autor programu odpověděl, že lokální závody nepodporuje. Třeba se situace už změnila … .

Výsledek nemá cenu tentokrát komentovat, ta dvě spodní pásma prostě proklatě chyběla.