Polní den 7-8.7.2018

Kde jsou ty časy, kdy jsme polňák jezdili ze stanu na poli nebo louce …

Na naše vysílací středisko jsem to tentokrát vzal přes Litoměřice, kde jsem naložil Láďu OK1DGU a pak už hurá do Chotěšova. V 11h jsme byli na místě a než jsem stačil vynosit věci z auta dorazil i Petr OK1RP se synem Kubou. Instalace 2m pracoviště proběhla bez problému a tak se Kuba mohl vrhnout do Polního dne mládeže. Zatímco Kuba statečně bojoval, začali ostatní se stavbou 70cm pracoviště. Jak už u nás bývá zvykem, v mém autě. Při stavbě antény se objevil maličký zádrhel … volant na kroucení stožáru zůstal doma. Následovala burza nápadů jak směrovat bez volantu ale nakonec se ukázalo že nejjednodušším řešením bude uvést auto do pojízdného stavu (t.j. nainstalované pracoviště odinstalovat tak, aby se mohlo k volantu a řadící páce) a pro volant domů dojet.

Trochu problémů pak ještě bylo s přidrátováním nepostradatelné „bižuterie“ k Mírově FT857, ale společným úsilím a s pomocí mnoha redukcí se to nakonec zdárně podařilo.

Kuba nakonec v PDM spáchal 51 spojení za necelých 9 tis bodů, skoro stejně jako loni. Bude mu to stačit zase aspoň na třetí místo?

Dvoumetr jsem rozjel já a taktika těsně před začátkem proladit pásmo se opět osvědčila – hned první spojení s IQ5NN (774 km) byl dlouho náš ODX. Až koncem závodu mě trumfnul Láďa spojením s YT4B (810 km). V neděli si k zařízení sedl i Ota OK1DMO a Míra OK1JMJ (ten měl na sobotu omluvenku – potřetí vdával dceru, hi). Na výsledku je znát absence druhé antény, ale pořád jsme ještě nevymysleli jak v našich podmínkách kotvit dvojče, aby nám zase nějaký „pojmenovaný větřík“ neohnul stožár.

Na 70cm jsme dosáhli náš historicky nejlepší výsledek, na 93 spojeních má hlavní zásluhu Kuba. Když pominu fakt že ta naše placka ze které jezdíme není pro tohle pásmo vůbec ideální tak o moc lepší to s FT857 a jednou 14el yagi už být nemůže. Možná by se ještě dala domluvit nějaká spojení na chatu … ale tak hluboko jsme u nás zatím ještě neklesli.

Během víkendu dorazil na návštěvu Honza OK5RC, Petr OK1VXI a Vašek OK1JVS. Každá návštěva je u nás vítaná, ale Vaška jsem viděl strašně rád. Jednak má můj hluboký obdiv, ve svém věku k nám dorazit se svoji formulí a jednak je to můj patron, kterému vděčím za mnohé z dob, kdy jsem začínal jako OL4AUR.

Luděk, OK1VSL