1. subregionál 3-4.3.2018

Při příjezdu na naše vysílací středisko jsem s povděkem konstatoval, že tentokráte jsem dorazil až jako druhý. První byl Martin OK1JMD, který stihl v řádně promrzlém baráku zatopit a učinit pobyt v něm aspoň trochu snesitelným. No zatopit … zapnul přímotopy, to zas bude účet za elekřinu, hi.

Závod jsem rozjel já a použil jsem odzkoušenou a osvědčenou taktiku z minula – před závodem jsem proladil pásmo a do paměti si uložil kmitočty nejvzdálenějších stanic. A vyplatilo se to i tentokrát, hned první spojení s IO2V byl dlouho náš nejdelší DX (716 km). Až v neděli odpoledne ho o fous překonal ON4KHG (719 km).

Chvíli po začátku závodu mě několik stanic upozornilo na náš špatný signál, že nám „něco v modulaci píská“. Houby špatná modulace … to se jen zbláznilo rozmrzlé požární čidlo našeho alarmu a klukům trvalo, než ho umlčeli.

Po hodině mě vystřídal Míra OK1JMJ a jeho zase Láďa OK1DGU, prostě naše pomalu tradiční subregionálová sestava. Ani jsem moc neprotestoval když kluci přišli s nápadem že noc vypustíme a pojedeme se vyspat do teplíčka domů. Na spaní v mrazu jsem tentokrát opravdu neměl náladu. A tak jsem zmizel jako první já a kluci to vydrželi do 22h. Zato ráno jsem byl už v 6h zpět a kluci si mohli na oplátku trochu přispat. Pár spojení nás to určitě stálo, ale nocování v promrzlém baráku bylo tentokrát vážně o zdraví … ráno bylo venku pořád ještě -11ᴼC.

O druhou kulturní vložku se postaral AVAST, který v neděli dopoledne začal tvrdit, že jsme se stali cílem zákeřného útoku jakési počítačové breberky. Asi půl hodiny jsme zavírali jedno varovné okno za druhým, až jsem zvažoval že DX cluster po zbytek závodu oželíme. Nakonec TO dalo pokoj … teď ještě zjistit, zda vyhrál AVAST nebo TA breberka.

V neděli dopoledne se ukázal na kus řeči Ota OK1DMO a těsně před koncem závodu přijel i Míra OK1MI se svoji lepší polovičkou.

Nakonec jsme spáchali 232 spojení za 56 tis. bodů, což vzhledem k vypuštěné noci a jen na singl anténu (a samozřejmě na holou IC746 se 100w) není zas tak špatný výsledek. Po závodě jsem se trochu hrabal v našem logu a celkem příjemně mě překvapilo, že 27 stanic (12%) jsme dělali na 2m poprvé. A naopak nepříjemně mě překvapilo, že 64 stanic (28%) jelo z jiného čtverce než napovídal WinTest. Zřejmě to bude chtít aktualizaci databáze … (nebo že by za tím byla naše chybovost?). A když už jsem v těch číslech … v době závodu bylo na ON4KST chatu 2m/70cm přihlášeno přes 500 stanic. 52 z nich skončilo v našem logu bez přispění chatu a jen 3 si s námi domluvili sked. Porovnáním s našimi logy za posledních 5 let mi vyšlo, že domluvit se dalo ještě přes 210 udělatelných spojení. Takže v chatu je určitě velký potenciál … problémem ale je, že já z takhle domluvených spojení nemám tu správnou radost.

Luděk, OK1VSL