Polní den 6-7.7.2019

Úderem dvanácté hodiny (podle UTC) zahájil naše závodní snažení Kuba účastí v Polním dnu mládeže. A protože příští rok už bude této kategorii odrostlý, snažil se převelice. Ostudu nám rozhodně neudělal, ale naše nadmořská výška pouhých 220 m.n.m. je pro jeho výraznější úspěch značně limitující. A tak měl v logu po třech hodinách 56 spojení za 8 tis. bodů.

Hlavní závod v pásmu 2m nevybočil z našich posledních zvyklostí. První spojení do Itálie bylo dlouho našim ODX, který byl překonán až v noci. O rušení na pásmu se u nás tentokrát postarali svým celopásmovým signálem kluci z Ještědu a když k tomu člověk ještě přidá několik desetikiloherzových záborů pár big gus stanic tak nalézt nějaký klidný kmitočet bylo docela umění. Potěšilo spojení s YO5KDX , tuším naše první spojení na 2m do Rumunska. Konečný výsledek byl 270 QSO a 74 tis. bodů.

S trochou napětí jsme očekávali dění na 70cm, kde v předcházejících letech používanou FT957 nahradil IC 475. To je rádio sice postarší, ale zvýšení výkonu z 20w na 75w by mělo být přeci jenom trochu znát. Tolik teorie - bohužel, ta naše 475 asi nebyla v nejlepší kondici, protože externí budík ukazoval, že z ní jde jen 40w a navíc do antény s PSV 1,6 které se postupem času ještě zhoršovalo. Na tohle se budeme muset do příště podívat … Na konečném výsledku 101 spojení a 20 tis. bodů má lví podíl Kuba (není se co divit … nejlépe z nás se vmáčkl na zadní sedadlo mé Fabie ze které se na 70cm vysílalo, hi).

U zařízení se vystřídali Petr OK1RP se synem Kubou OK1-36357, Láďa OK1DGU, Míra OK1JMJ, a moje maličkost. A poradit jak to máme dělat (nebo jen na kus řeči, hi)  nám přijeli Luďa OK1DZR, Mirek OK1UMS, Honza OK5RC, Martin OK1JMD, Ota OK1DMO a nejvzácnější návštěvou byl Vašek OK1JVS. Diskutovalo se o všem možném, opekla se hromada špekáčků a opět jsme se shodli, že domlouváním spojení na chatu by pro nás takovýto závod ztratil to pravé kouzlo.

Luděk, OK1VSL