1 Subregionál 2-3.3.2019

Subregionál     2-3.3.2019

Na první závod letošní sezóny jsem dorazil hodinu předem, což je na naše poměry nezvykle brzo. Instalace rádia zabrala celých deset minut a zbytek času do startu jsem věnoval sledování dění na pásmu. Zejména jsem se chtěl podívat po klucích z Cínovce … jejich signál se nedal přehlédnout. Pavel se marně snažil ukrotit jejich sestavu, která se chovala jak kilowatový oscilátor. Dost mi to připomínalo moje snažení před deseti léty, kdy jsem se snažil k IC746 připojit papouška a oboje napájet ze společného zdroje. Pořád to mělo snahu zakmitávat a/nebo chrochtat. Celý problém jsem nakonec vyřešil krmením papouška z gelového akumulátorku, od té doby s tím není nejmenší problém.

Kluci z Cínovce nakonec jeli v kategorii LP a protože signály ostatních stanic byly také relativně v pořádku, šlo po této stránce o docela pohodový závod. Bohužel tentokrát mě ale trochu zradilo zdraví. V pátek před závodem jsem totiž strávil dvě hodiny v přetopeném vlaku a následná hodinová procházka po městě ve skoromrznoucím dešti si vybraly svou daň. A tak se omlouvám všem, kteří museli přetrpět můj chrapot. Opravdu nešlo o technickou závadu, to jen já se mohl ukašlat. Naštěstí zbytek naší party, Láďa OK1DGU a Míra OK1JMJ na tom byli lépe než já a tak jsem jim rád uvolnil místo. (A z našich tří spojení nad 700 km jsem stejně udělal já hned v prvních deseti minutách závodu dvě, hi. Prostě důkladné prošmejdění pásma před závodem se opět vyplatilo.)

Podmínky šíření ničím nepřekvapily, proti jiným závodům nám v logu chybí víc stanic z HB9, S5, 9A a HA. Na opak potěšili dva PA, které od nás běžně neděláme.  

Nakonec nám naše snažení vyneslo 230 QSO a 60 tis. Bodů (a s nocí strávenou v pohodlí domácí postele, hi). Na výsledku je znát, že pořád používáme jen jednu anténu. Druhá anténa sice  je, ale stále jsme nedořešili jak kotvit dostatečně vysoký stožár pro dvojče 6m dlouhých antén na ploše 6x8m.

ČRK spustil nový portál pro sběr deníků ze závodu. Nahrát ten náš se mi povedlo hned na první pokus. Jen se mi dostalo upozornění, že u jednoho spojení je neplatná kombinace země a lokátoru. A v errorlogu byl detail. Oprava by mi zabrala minutu … ale bylo by to sportovní? Čistě soukromě si myslím, že tuhle kontrolu by portál při nahrávání dělat neměl.

 

Luděk, OK1VSL