Letní QRP závod 3-4.8.2019

Můj nejoblíbenější závod na 2m, který mi připomíná moje závodní začátky před čtyřiceti léty kdy na pásmu nebyly žádné BIG GUN stanice a když už se později přeci jen nějaká objevila tak díky neexistenci multibeamingu se to s ní dalo vydržet. To se pak dělala spojeníčka se signály na hranici šumu…  Škoda, že mladší generace tohle kouzlo závodění dnes už nemá šanci zažít.

V polovině závodu jsem musel na chvíli odjet, čehož kluci hbitě využili a místo závodění si udělali polední siestu. No, popravdě řečeno … možná mi tím zachránili rádio. Ta bouřka co se přes nás přehnala byla fakt docela hustá. Dobrou zprávou je, že okna (která jsme měnili předloni) i střecha (ta se dělala loni) drží a do baráku nám už nikde nezatéká.

Tentokrát na nás nezapomněl ani pan Murphy a dal o sobě vědět tam, kde jsme to vůbec nečekali - u anténního stožáru. Používáme to nejjednodušší co jde udělat – dvě trubky v sobě s ručním směrováním (volant ze starého autobusu) a s indikací natočení pomocí jazýčkových relátek. Za deset let co to používáme s tím nebyl jediný problém (když nepočítám jedno ohnutí stožáru větrem). Ale pan Murphy nám letos ukázal, že pokazit se může opravdu vše … a způsobil přestřižení ocelového šroubu M6 x 70mm který obě trubky spojoval. Díky gumové manžetě proti stékající vodě se vnitřní trubka nezasunula ale zůstala viset na manžetě, ovšem o nasměrování antény od té chvíle rozhodoval spíše vítr než kroucení zoufalého operátora volantem. Banalita, která by šla opravit za deset minut … kdyby byl nějaký dlouhý šroub po ruce a našel se obětavec ochotný vylézt v dešti na střechu. Ale protože ani jedno (ani šroub ani obětavec) se u nás nenacházelo, závod jsme dokončili za kolektivního spílání panu Murphymu a do Dne rekordů snad stihneme zjednat nápravu.

S výsledkem u nás panuje celkem spokojenost. V sestavě Láďa OK1DGU, Míra OK1JMJ a moje maličkost (a pod dozorem Oty OK1DMO a Martina OK1JMD) jsme spáchali 83 spojení za 21 tis. bodů což je náš standard. Ale hlavně jsme si užili zase jeden závod bez rušení, kde o výsledku rozhodují především uši a trpělivost.

Luděk, OK1VSL