Polní den 1-2.7.2017

Letošní polňák pro mě začal v sobotu ráno neplánovanou rozcvičkou. Konečně totiž začala oprava povrchu silnice před mým domem a tak to co do auta běžně nakládám deset minut jsem musel tentokrát odtahat na docela vzdálené parkoviště. Řádně zpocen jsem si pak dal ještě sprchu a rázem byl dvě hodiny ve skluzu proti pečlivě naplánovanému harmonogramu.

Přes to všechno mohl Kuba začít svoje účinkování v PDM včas, po instalaci dvoumetrového pracoviště ještě zbyla čtyřminutová časová rezerva.

Zatímco Kuba statečně bojoval, pomalu jsme s Petrem OK1RP připravovali pracoviště pro 70cm. Již tradičně v mém autě. Při stavbě se objevil jeden podezřelý koax který Petr pro jistotu hbitě překonektoroval a pak už se jen čekalo na Míru OK1JMJ s Láďou OK1DGU, kteří mimo svých maličkosti dovezli i FT 857 se kterou se jelo 70cm.

Průběh závodu celkem nevybočil z očekávání. Spojení přibývala celkem očekávaným tempem a mimo jednoho prodlužováku k 70cm pracovišti který chvíli prodlužoval a chvíli se choval jako prádelní šňůra nezklamala ani technika. Teda až na asistenční pracoviště. Po 2 subregionálu jsem se trochu věnoval rozboru komunikace v ON4KST chatu a výsledkem bylo konstatování, že většina stanic pomýšlející na lepší umístění tuhle obezličku používá. Ta tak padla myšlenka vyhradit jeden počítač pro ON4KST chat a zároveň na tomto stroji mít puštěný druhý WinTest. Myšlenka dobrá, ovšem praktická realizace už horší. První zádrhel byl v tom, že „asistenční“ pracoviště jsem zprovoznil až když bylo v logu asi 50 spojení a nepřišel jsem na způsob, jak oba logy synchronizovat od prvního spojení. Až na zkopírování souboru .wt4, do čehož se mi dlouho nechtělo. Druhý zádrhel byl v tom, že když nás někdo v chatu oslovil automaticky měl snahu startovat program WMP - netuším proč. A největší problém byl asi v našem odporu k téhle vychytávce. Jo, pro celkový výsledek je používání chatu určitě přínosem. Mám ale pocit že bere radost ze závodění. A asi nejsem sám, protože nikdo z nás se na asistenční pracoviště nehrnul a ani člověk u rádia si nestěžoval, že mu nikdo nedohazuje spojení. A tak výsledkem byla dvě „asistovaná“ spojení (která by se možná povedla i bez chatu) a konstatování že to sice umíme, ale vůbec nás takhle závodit nebaví. A jen tak mimochodem … proč je na chatu domlouvání spojení dovoleno a selfspottink v síti DX clusterů zakázán?

V sobotu si k nám přijel Mirek OK1MI s manželkou opéct buřta a v neděli mimo domácího Oty OK1DMO přijel na kus řeči také Mirek OK1AGS.

S celkovým výsledkem jsme docela spokojeni. Kuba udělal v PDM 53 spojení za 8 tis. bodů. Na 2m jsme udělali 343 spojení za 97 tis. bodů a u nás doposud v minulosti opomíjených 70cm skončilo především díky Kubovi novým klubovým rekordem (80 QSO a 14 tis. bodů).

 Pohodu z celého závodu mi tak trochu zkazil jen návrat „Průzkumníka“. V poslední době v kategorii 144MHz/LP kralují kluci z Vysoké. Mají krásné QTH (jen co přestaneme být líní tak také vyrazíme někam na kopec) a hodně využívají chat (tam jsme tentokrát sice také byli, ale …). A pak ještě používají tři anténní systémy. Dva bych chápal – někdy se hodí úzké dloubátko a jindy zase široké kropítko ale na co ten třetí? A tak jsem ukecal kamaráda, aby si udělal výlet na Vysokou. Dojmů přivezl plno, ale nejpodstatnější informací bylo že každý z jejich tří anténních systémů má svůj vlastní koncový stupeň. Teď už mi dává smysl i relace „######## CQ 144.060. dir SP2, DL, YU from JN79 ##########“ na chatu. Prostě to vypadá na čistokrevný multibeaming v kategorii do 100w.

Luděk, OK1VSL