A1MMC 4-5.11.2017

Víkend před závodem se přes území ČR přehnal orkán Herwart a nevyhnula se ani nám. Největší obavy jsem měl o pětiprvkové KV yaginy, ty však přežily bez úhony. Utržené rameno 80m dipólu je sranda. Ale ohnutý duralový stožár z trubky 50x4, na kterém bylo naše dvojče 11el LFA mrzí. Bohužel z prostorových důvodů nemáme možnost kotvení pod horní anténou a kotva o 4m níže byla tentokrát houby platná. A naši meteostanici to sfouklo ze střechy i s vybetonovanou pneumatikou na které byla deset let připevněna, takže ani nevíme jak moc to u nás foukalo. Ale asi dost protože na Milešovce, která je od nás na dohled naměřili přes 130 km/h.

Míra s Láďou v týdnu před závodem „dokonali“ co vichřice načala – v místě ohybu trubku nařízli čímž se ohnula ještě více. Tím se ovšem zpřístupnily obě antény i se slučovačem a šlo je ze žebříku demontovat. Kupodivu samotné antény tu hrůzu přežily v pohodě. Jednu anténu dali na zbylý pahýl stožáru a na mně zbylo propojit koaxy Nkovou spojkou. Teoreticky i s postavením žebříku akce na pět minut. Takhle umístěná anténa však byla proklatě nízko nad střechou. Takže když jsme se v sobotu před závodem sešli, ukecal jsem kluky a anténu jsme dali přece jenom o kousek výše. Neohnutá část původní trubky je příliš krátká na instalaci dvojčete, ale aspoň ta singl anténa je o trochu výš. Tohle provizorium snad chvíli vydrží a my máme čas vymyslet jak s dvoumetrem u nás dál.

Než jsme to všechno dali do kupy, měli soupeři už skoro dvouhodinový náskok. Vlastní závod byl v režii Ládi OK1DGU, kterému sekundoval Míra OK1JMJ a v neděli i Ota OK1DMO. Život nám znepříjemňoval Dan. Ne že by měl špatný signál, ale s jeho kilowatem na dohled (Horka jsou necelých 10km vedle) má moje IC746 prostě problém. Nějak nám tentokrát chyběla motivace: v soutěži o půllitr je letos již rozhodnuto (nehledě na to že v posledních letech jde jen o virtuální cenu), rozčarování ztrátou dvojčete a otrávení rušením na pásmu udělalo své. Internet byl také mimo provoz - ne že bychom ho k závodění potřebovali, ale těm „na střídačce“ chyběl. A když i noc jsme tentokrát strávili v pohodlné posteli doma, není se co divit že WinTest ukázal po 11h provozu 176 spojení za 47 tis. bodů.

Luděk, OK1VSL