1. subregionál 4-5.3.2017

Jako první jsem na naše vysílací středisko dorazil krátce po poledni již tradičně já. Instalace pracoviště proběhla v pohodě, nic jsem doma nezapomněl a tak jsem začal hledat majáky, jak to chodí. Ale ouha, neslyšel jsem jediný. Až po hodné chvilce jsem narazil na slaboučký signál DB0FGB … a pak už bylo vše jasné. On totiž od minulého závodu nikdo nespravil indikaci natočení antény a na bok našeho dvojčete opravdu moc slaboučkých majáků slyšet není. Nejdelší čas při „opravě“ mi zabralo hledání čtrnáctky klíče - povolení snímací hlavy, natočení do žádoucího směru a opětovné utažení (tentokrát i s aretačními šroubky) pak už bylo dílem okamžiku.

Těsně před závodem dorazil Láďa OK1DGU a Míra OK1JMJ čímž byla naše sestava pro tentokrát kompletní. Výkop jsem tentokrát nechal na Mírovi, protože jsem ještě potřeboval trochu finišovat s papírováním (sjezd ČRK se blíží, hi) ale pak už jsme najeli do našeho obvyklého rytmu. Připadalo mi, že je tentokrát účast slabší než jindy … a když v noci Láďa dlouho … opravdu hodně dlouho nemohl udělat žádné spojení a já jsem odmítl použít obezličku v podobě ON4KST chatu tak jsme to do rána prostě na čtyři hodiny zalomili.

Naše (loni) nové dvojče mě nepřestává překvapovat. Tentokrát tím, jak antény krásně rezonovaly. Bohužel, ta rezonance byla vidět na první pohled … Téměř celý závod foukal dosti silný vítr, který dokázal konce ráhna dostat do viditelné mechanické rezonance a to v dosti širokém rozmezí jak úhlu natočení antény tak na rychlosti. Krátkovlnné antény sebou samozřejmě ve větru mlátily také, ale ty dvoumetrové prostě mechanicky viditelně rezonovaly, odhaduji s frekvencí 5Hz a amplitudou až 5cm na koncích ráhna. S tím se bude muset něco udělat …

Nakonec WinTest ukázal 268 spojení za 70tis. bodů, celkem náš standard. To vše již tradičně na holou IC746 a skoro nové (nebo už půl ruku staré, hi?) dvojče 11el. LFA podle G0KSC. A bez domlouvání spojení na ON4KSC chatu.