WPX CW contest 26-27.5.2012

     Přípravu na tenhle závod jsme začali už před čtyřmi roky …. prostě po čtyřech létech budování jsme naše vysílací středisko dostali do stavu, kdy se můžeme důstojně zúčastnit i největších světových radioamatérských závodů v „královské“ kategorii MULTI. Spousta věcí nám ještě chybí, spoustu potřebujeme vylepšit a spoustu se toho ještě naučit ale už jsme READY a splnili jsme tak jeden z našich cílů proč naše vysílací středisko vůbec budujeme.
     Měsíc před závodem dorazily nové antény. Po prvotním nadšení následovalo velice rychlé vystřízlivění - to když jsme konstatovali že pět nových antén dostat na stožáry a přerovnat ty stávající prostě nestihneme.  Tohle už se bez plošiny udělat nedá a objednávat ji na každou anténu zvlášť by zruinovalo náš rozpočet.
     Týden před contestem jsme konfigurovali WinTest. Po troše laborování s IP adresami následovalo překvapení že druhé pracoviště nejde konfigurovat jako násobičové a  konstatování, že je dobré si občas důkladně přečíst soutěžní podmínky a nespoléhat jen na paměť. Od mé poslední účasti v tomto závodě totiž bylo desetiminutové pravidlo nahrazeno limitem deseti změn pásma za hodinu.
     V pátek večer jsme se sešli v sestavě OK1DZR, OK1DMO a OK1VSL a splnili náš úkol spočívající v instalaci další techniky. Závod rozjel Luďa s Otou a pak se vystřídali i další, jak kdo postupně přijížděl a odjížděl. Láďa DGU, Míra JMJ a především naše hostující posily: Radek OK1FHI a Michal OK1FLC.
     Radek s Michalem výborně zapadli do party a mají velký podíl na našem výsledku.
     V průběhu závodu se postupně objevilo několik problémů počínaje konfigurací WinTestu přes rozložení zatížení jednotlivých fází elektrické přípojky (nejen PA, ale i varná konvice a mikrovlnka se počítají, hi) a konče toulající se VFkou. Naštěstí žádný z těchto problémů neměl fatální následky a pro příště už budeme chytřejší.  Trochu adrenalinu přinesla neděle, kdy jsem zjistil že v NB na druhém pracovišti  chybí v logu tisícovka spojení. Kdy a jak se spojení ztratila netuším, ale naštěstí log na RUN pracovišti byl pořádku. A pro nás to je varování,  serverová konfigurace nebude příště od věci. Všechny potíže ale patřily do kategorie problémů růstu a žádný k růstu problémů, takže po celý závod panovala pohodička. Během víkendu bylo nádherné počasí a tak se momentálně nevyužití operátoři hojně slunili a diskutovali.
     Na RUN pracovišti byl IC7600+PA a na druhém IC746+PA . Na 10, 15 a 20m se vysílalo do hábin, na 40m do sloopra a do dipólů na 160 a 80m.
     V závodě jsme nakonec během 48h spáchali 2 788 spojení se stanicemi ze 118 zemí DXCC  a udělali 1038 násobičů což dalo  6,7 mil bodů (a spotřebovali na to 18 kWh elektřiny, deset piv, osm koblih, bábovku, …. hi).

     Docela povedená akce za nádherného počasí, už se těšíme na další …..

Dodatek: závod jsme jeli v kategorii M/S ale …… při analýze logu po závodě jsem přišel na to že se nám, v zápalu boje při lovení násobičů, podařilo porušit desítkové pravidlo. Ve dvou případech o jednu a jednou dokonce o šest změn pásma za hodinu. Takže sbohem kategorie M/S, log jsme poslali rovnou jako M/M.  Stejně by nás tam pořadatel přeřadil. A příště si musíme dát bacha ….. .