Polní den 3-4.7.2021

Tentokrát jsem nedorazil první, předběhl mě Honza který pilně rozdával body mládežníkům v PDM. Na pásmu byl i Pavel z Cínovce, kde právě testoval jejich silostroj.  Těch jejich 2,7 kW se prostě u nás přeslechnout nedá. Stačilo, aby zaklíčoval a spektrák FT991A vykreslil krásné pohoří které +/- 25 kHz nemělo sebemenší snahu někde klesnout …. Tak jsem Pavla požádal ať se aspoň snaží držet na krajích pásma.

Pak se FT991A přesunula na 70cm pracoviště (již tradičně v mé fabii), pod dvoumetrovou anténou skončil IC746 a v rozdávání bodů mládežníkům jsem pokračoval já. Mládežníků moc slyšet nebylo, zato se bez problému dalo pracovat se stanicemi I a YT, kterých u nás bylo slyšet neobvykle mnoho. Nadšení z otevření pásma jižním a jihovýchodním směrem však velmi rychle vyprchalo. První soutěžní spojení bylo do Slovinska (445km), následovali dva Italové (774km a 716km) a … pak přišlo vystřízlivění a návrat do reality. Další „pěkné stanice“ připravené v listu beznadějně zmizely v rušení a následoval boj o každé spojení.

Pásmo 70cm od nás moc nechodí – co by také člověk mohl chtít od nadmořské výšky 220m, ale když člověk překousl nepohodlný posez na zadním sedadle fabie tak vlastní provoz byl naprosto v pohodě. A čistě soukromě mě lovení slabých signálů na 70cm bavilo mnohem víc něž kličkování mezi „krokodýly“ na 2m.

Počasí vyšlo perfektně, buřty na opečení se tentokrát podařilo koupit výjimečně dobré a díky dostatku operátorů i diskuzní kroužek byl docela početný a aktivní.

Našel se i čas na údržbu 20m yaginy – Láďa vylezl na stožár a vzorně připevnil uvolněný koax, takže s anténou lze už zase otáčet. Za což mu patří velký dík.

Na 2m jsme nakonec vydolovali 246 spojení za 63 tis. bodů, na 70cm pak 80 QSO za 14 tis. bodů.

U rádia se se mnou střídali Láďa OK1DGU, Martin OK1JMD, Míra OK1JMJ, Petr OK1RP a Honza OK5RC, na naše poměry slušná účast. A to jsme ještě „půjčili“ Otu OK1DMO klukům ze staronové OK1KKP na Babiny.

Luděk, OK1VSL