ARI contest a 2. subregionál 1-2.5.2021

První víkend v květnu jsou dva závody, které jezdíme docela rádi. Tím prvním je ARI contest na KV. Slušně obsazený závod takže je pořád co dělat, italské stanice jsou ve „vhodné“ vzdálenosti takže se dají celkem pohodlně dělat na všech pásmech (pokud jsou ta horní otevřena a škoda, že před pár léty vypustili pásmo 160m) a každý si může vybrat svůj oblíbený mód – jede se CW, SSB i RTTY. Týden před závodem jsme uvažovali že naši anténní výbavu pro tenhle závod doplníme krátkým poslechovým beverage na spodní pásma, ale docela vydatný déšť z pátku na sobotu a předpověď dalšího na téměř celou neděli náš záměr zhatil. Nepochybuji sice o blahodárném účinku bahenních koupelí na zdraví, jen si nejsem jistý, zda bahno z vedlejšího pole má to správné složení … . Ale i bez poslechové antény to chodili docela slušně a s konečným výsledkem trochu přes 300 tis. bodů panuje spokojenost.

Tím druhým závodem je 2. subregionál, který jezdíme jen v pásmu 2m. A rovnou řeknu, že pro mě byl tentokrát zklamáním. Není to tak dávno, co jsme v tomhle závodě dělali v pohodě přes 300 spojení (v podstatě se stejnou výbavou jako dnes). Co se od té doby změnilo? Trochu ubylo stanic – no, s tím těžko něco uděláme. Za humny nám roste Chotěšovka. A zrovna v pro nás atraktivním jihovýchodním směru, takže na I, S5 a 9A se dovoláváme podstatně hůře (když už je slyšíme) než dříve. Ale snad jednou díru po vytěženém písku Chotěšovkou zase zasypou. A na Cínovci si pořídili (několik) PA. Tohle je náš největší problém. Nemohu říct (aspoň v tomhle závodě) že by vyloženě splitrovali, ale na polovině pásma neomylně poznám, když zaklíčují … výsledkem pak je pěkná řádka nedokončených spojení nebo nemělo smysl se o spojení se slabšími stanicemi ani pokoušet. Za této situace pak není ani motivace se snažit o co nejlepší výsledek. Možná by u nás pomohlo rozbít prasátko a nahradit používanou IC746 třeba IC7610 s transvertorem od DB6NT, ale k tomuto řešení máme hodně daleko. To spíš z Chotěšova přestaneme jezdit dvoumetrové závody na výsledek (půllitr má už každý z nás vlastní, hi) a stanou se z nás jen rozdávači bodů. S tím Cínovcem máme vyloženě smůlu … vygeneroval jsem si výškový profil mezi JO70BK a JO60VR a ač je mezi námi 41km, naše antény na sebe skrz České středohoří přímo vidí a díky výškovému rozdílu s tím ani zemské zakřivení nic nenadělá. Znepříjemnit život nám umí i kluci z JO70CG o 20km vedle, ale ti naštěstí neprovozují multibeaming a nejsme v pro ně v příliš atraktivním směru.

U rádia se semnou střídali Láďa OK1DGU, Míra OK1JMJ a Honza OK5RC, vše zkontrolovat pak přijel v sobotu večer Martin OK1JMD.

Luděk, OK1VSL