A1MMC a Ukrainian contest 7-8.11.2015

Závěr minulého závodu poznamenaly problémy s našim dvojčetem a tak šlo dolů. Moc se mu nechtělo, ale nakonec váha tří mužů přemohla tření, trubky se do sebe zasunuly a antény skončily v montážní poloze. (Poučení pro příště:  vůle 1mm v zasouvacím stožáru je malá). Záhy jsme odhalili, že problémy způsobil povolený konektor u děliče což bylo banální, ovšem zároveň jsme přišli na zadřené ložisko u kotev, což už taková banalita nebyla. A tak týden před A1MMC šla provizorně na stožár jen jedna anténa a stožár bez kotev jsme si také netroufli moc vysunout.

V sobotu jsem přijel na naši Farmu už v poledne, neb jsem chtěl kluky překvapit a jako druhý anténní systém instalovat multibeaming chudého amatéra. Při vstupu do baráku jsem se však octl ve studené sauně. Venku panovalo nádherné počasí, ale uvnitř byla zima a hlavně neskutečně vlhký vzduch, který se srážel snad na všem. Takže nejdřív otevřít všechna okna a poutírat, co se dalo. Než jsem stihl připájet dva konektory přijel Láďa OK1DGU s Mírou OK1JMJ . Láďa si sedl k rádiu a já s Mírou jsme šli ztopořit náš multibeaming – dvě dvojice zfázovaných dipólů, majících teoreticky kruhový vyzařovací diagram.

Pak jsem ještě zprovoznil krátkovlnné pracoviště a zatímco Láďa s Míru se střídali u dvoumetru, já jsem rozdával body v Ukraian DX contestu. No, rozdával … to co ráno vypadalo nevinně se večer proměnilo v pořádný knedlík v krku a tak jsem to večer vzdal, kluky v tom nechal zbaběle sám a ukázat se až a neděli v poledne. Naštěstí jim na noc přijel pomoct Petr, OK1RP. O průběhu markoňáku tím pádem vím jen z doslechu a z logu …

- První co jsem slyšel bylo že se nemohou nikam dovolat … prostě stanice S5, 9A .. které na dvojče chodily na první zavolání tentokrát v logu chybí
- Samozřejmě jsem se zajímal, jak se osvědčil můj všesměrový dipól. Kluci byli taktní a neposlali mě s ním rovnou do háje, ale nadšení jsem z nich necítil. Že by můj předpoklad že blízké stanice je signálem S9 půjdou udělat i při síle S6 byl chybný? V neděli jsem na tuhle všesměrovku na výzvu za chviličku udělal dva DL, jednoho 460km druhého 210km. Ne, nechci s tím nahrazovat směrovky, ale pořád si myslím že při použití ve vhodnou dobu by to mohl být přínos i pro stanice v kategorii LP.
- Z hlediska počtu spojení a bodového výsledku to je náš skoro nejhorší výsledek … ALE máme v logu (z té naši placky) prvního anglána který je zároveň našim historicky nejdelším spojením ve dvoumetrových závodech. Slibované lepší podmínky šíření hlavně na západ se u nás ničím dalším neprojevily.

V A1MMC kluci nakonec udělali 220 spojení za 63 tis bodů, opět bez použití nápovědy a dohazovače v podobě chatu. Necelé dvě stovky spojení v Ukrainian contestu nestojí ani za řeč. Z mého pohledu tentokrát prostě akce, která příliš hlubokých vzpomínek nezanechala.

Luděk, OK1VSL