2 subregionál a ARI contest 6-7.5.2017

Tentokrát jsem vyhlásil sraz už na 13h. Občas se totiž papírovat musí a tak jsem si dovolil svolat valnou hromadu našeho spolku. Dopadlo to klasicky,   v jednu hodinu jsem mohl začít schůzovat sám se sebou. Po akademické čtvrthodince to už bylo naštěstí lepší a tak jsme za deset minut dostáli zákonným povinnostem spolku. Jen nevím, zda na titulní straně Výroční zprávy bude půllitr za 2m nebo placka za OK-OM contest – uvidíme, co přijde dřív. Zbytek času do začátku závodu se diskutovalo, zda si u nás postavíme něco na EME (to by se líbilo mě) nebo zda je teď na řadě směrovka na WARC (po té zase touží Mirek s Martinem) … ale přednost asi bude muset dostat děravá střecha.

Ve 14h startoval ARI contest. Ten sice jezdíme jen jako doplněk k subregionálu protože na oba závody současně nejsou lidi, ale je to docela pěkný závod kde si přijdou na své jak telegrafisté tak kecálisté i dálnopisáci. Výkop obstaral Petr OK1RP spolu s Otou OK1DMO kteří k večeru museli odjet. Potom jsme se u rádia střídali jak se dalo, kdo měl chuť a zrovna nebyl potřeba na 2m. V noci, kdy jsem měl „psí hlídku“ jsem pendloval z jedné místnosti do druhé … deset minut (většinou marného) prolaďování dvoumetru, deset minut (většinou marného) volání výzvy na 2m a deset minut (celkem úspěšných) lovení násobičů na KV. Při tom člověk zaručeně neusne, hi. Nakonec jsme spáchali 575 spojení za 634 tis bodů.

Začátek závodu na 2m tentokrát vyšel na mě. Při prolaďování pásma těsně před závodem mě překvapilo nebývalé množství italských stanic, které jsem u nás slyšel. Vypadalo to na docela dobré podmínky minimálně jižním směrem. Pár jsem jich udělal na svoji značku, u pár ostatních si poznamenal kmitočet a minutu před začátkem závodu naladil toho nejvzdálenějšího. Tahle taktika se vyplatila, ve 14:01 bylo v logu 821km a jak se později ukázalo bylo to i naše nejdelší spojení v celém závodě. Druhého Itala jsem dělal už s odřenýma ušima (774 km) a ti další už byli už bez šance … spolehlivě je pohltila závodní vřava. Zas jedna chvíle kdy lituji, že aspoň jeden subregionál se nejede s výkonovým omezením do 100w a bez multibeamingu.

Chvíli to vypadalo že klubovou normu (300 spojení, hi) splníme jen o prsa, ale půl hodiny před koncem závodu nás jedna DL stanice zasportovala a okamžitě to bylo znát. Nakonec jsme spáchali 319 spojení za 92 tis. bodů. Již (téměř) tradičně ve třech, spolu se mnou se u rádia střídali Láďa OK1DGU a Mirek OK1JMJ.

V neděli se přijel pochlubit Honza OK1MCR se svoji novou anténou na 70cm. Když ji vytáhl z auta nevěřil jsem vlastním očím: kus dřevěné laťky a na ni tavnou pistolí přilepené tři dráty (nebo čtyři? – dipól byla smyčka). A vzápětí jsem zíral podruhé, protože ono nejenže na to bylo něco slyšet, ale bylo to i směrové jak břitva (na tu svoji délku, hi). Prostě kdo umí ten umí …

Luděk, OK1VSL