CQ WW 160m CW 27 – 29.1.2017

Příprava na první závod sezony vypukla v pátek odpoledne, kdy Láďa, Míra, Ota a Petr natáhli dva beverage. V době, kdy jsem se na naši Farmu dohrabal já už měli hotovo a tak jsem jen podrobil jejich práci výstupní kontrole která dopadla úspěšně (oba měly PSV pod 1,5).

Druhá etapa příprav začala v osm večer, kdy přijel Luďa a začal s instalací zařízení. Vše šlo v pohodě až do chvíle, než jsme k soustrojí připojili poslechové antény. V tu chvíli se celá sestava měla snahu chovat jako kilowattový oscilátor … To už dorazil i Petr a tak jsme všichni společně bádali co se děje. Proti loňsku žádná podstatná změna nenastala a tak nebyl zjevný důvod k nějakým vylomeninám. Nakonec se ukázalo, že plášť koaxu poslechových antén je potřeba také uzemnit na společnou uzemňovací lištu a PTT pro Jánošíka se musí brát přímo z IC7600 a ne z Mikrohamu. A udělátko, které nám loni umožňovalo mít i násobičové pracoviště někdy během roku zmizelo kdesi v mimoprostoru, takže lovení násobičů na samostatném pracovišti se letos nekonalo. Přes všechny peripetie jsme však letos byli připraveni včas, ještě s desetiminutovou rezervou.

Během sobotního dne jsme s Láďou po hruškách natáhli ještě další beverage na Australany. Docela mě překvapila jeho směrovost, rozdíl síly signálu UA stanic při poslechu na JA nebo VK beverage o 4S nebyl výjimkou.

S konečným výsledkem trochu přes 1200 spojení a 600 tis. bodů jsme celkem spokojeni. V pondělí dopoledne pak ještě Ota, Láďa a Míra zase vzorně uklidili poslechové antény. Při tom zjistili, že jeden beverage byl deset metrů před zakončovacím odporem přetržen. Podle stop ve sněhu bylo pachatelem stádo srnek. Nevím, kdy k přetržení došlo, ale bylo – li to během závodu tak musím konstatovat, že i 310m dlouhý beverage s koncem ležícím volně ve sněhu fungule na poslech lépe než náš dipól.

Po závodě jsem si stáhl data ze sítě RBN a na síle signálu v JA i W bylo jasně vidět které stanice používají vertikál a které mají anténu s horizontální polarizací. Kupodivu to neplatilo v Austrálii, kde byla síla našeho signálu s jejich srovnatelná.

Luděk, OK1VSL