2 subregionál & ARI contest 4-5.5.2013

A je to tady … máme za sebou premiérovou účast v kategorii MO/MC. Že nevíte o co jde?

Odjet druhý subregionál byla naše morální povinnost (ještě pořád nemá každý z naši party svůj vlastní mistrovský půllitr, hi) ale otevřeně … když se sejdeme v plném počtu tak se operátoři na střídačce nudí (a vymýšlejí ptákoviny typu jak u nás postavit hábinu na 160m). Stavět sedmdesáticentimetrové pracoviště kvůli padesáti spojením se nám moc nechce a tak padlo rozhodnutí jet paralelně s dvoumetrem i ARI contest na KV. Ten dvoumetr na výsledek, ARI contest jako doplňkový závod s cílem otestovat náš krátkovlnný setup a vychytat mu blešky. Takže odtud kategorie MultiOperátor/MultiContest.

 2. subregionál 2013

Závod jsem zahájil hned v první minutě spojením s YU7W, přes 700km. Bohužel, hned ve druhé minutě závodu se na pásmu objevil tradiční humus který, ač nevybočoval z běžného contestového průměru, na dlouhou dobu znemožňoval čtení slabých signálů. Další průběh závodu byl celkem standardní, ničím nepřekvapil ale ani nezklamal. Potěšilo spojení s YO (Rumuny běžně neděláme) a i počet frantíků byl nadprůměrný, na druhé straně ale chybělo pár stálic z HB9 a SP. Konec závodu přinesl trochu napětí, zda se podaří překonat třístovkovou hranici spojení.

Během závodu jsme monitorovali ON4KST chat, ale nic z něj nevytěžili. Tak nějak mu nemohu přijít na chuť. DX cluster jsem už vzal na milost, ale když se na chatu vymění značky, čtverec a domluví kmitočet … co ještě chybí do úplného soutěžního kódu?

Závod jsme skončili s 305 spojeními a 85 tis. body na náš standardní setup: IC746 a dvojče 12el DL6WU.

ARI contest

Tenhle závod je zajímavý tím, že se jede SSB, CW i RTTY. Takže ho považuji za ideální k různému laborování a testování. Bohužel dálnopisný mód jsme odpískali hned od začátku, protože interface který byl k dispozici jej nepodporoval. (A zase je co bastlit …).

O kulturní vložku se tentokrát postaral náš telegrafní specialista, který v neděli dopoledne vyhlásil poplach „noťas se přehřívá, nestíhá a tím pádem telegraf koktá“. Následovalo jeho pečlivé ošmatání kde že je NB přehřátý, poté pokus o analýzu všech běžících procesů, kontrola konfigurace WinTestu, šachování s interfejsem mezi dvoumetrovým a krátkovlnným pracovištěm … až byl nakonec problém odhalen. Baterka která interfejs napájela, na sobě sice měla napsáno 9V, ale pod tíhou důkazních prostředků (stařičkého avometu) jich nakonec přiznala jen šest. A to se majitel interfejsu dušoval, že ho používá už dva roky a nikdy s ním žádné potíže nebyly …

Velký problém máme na 40m. Sloper: sice chodí velmi pěkně, není problém se s holým rádiem dovolat do severní ameriky ale při použití většího výkonu než 300w si počítač dělá co chce včetně resetu. Kde se nám VFka toulá se mi zatím zjistit nepodařilo – vše je řádně uzemněné, sonda plášťových proudů jak na koaxu tak na uzemnění nic neukazuje a tomu že by problémy dělala intenzita VF pole vzhledem ke vzdálenosti antény od počítače nevěřím. Nejvyšší čas poskládat tu směrovku …

V počtu spojení se KV pracoviště docela dlouho přetahovalo s dvoumetrem, ale KV nakonec přece jenom zvítězily, 388 QSO dalo 430 tis. bodů.

Víkend na našem vysílacím středisku strávili OK1VSL, OK1DGU, OK1DMO a OK1JMJ. Téměř výstavního počasí v sobotu i v neděli ještě využil Ota ke vzornému posekání našeho pozemku, za což mu patří veliký dík. Povedená akce, kde si každý přišel na své.