Operace Rotátor 17.2.2013

Letos se rozjíždíme nějak divně … CQ WW 160m jsme odpískali díky marodce a hned pak jsme zachraňovali rotátor.

Začalo to docela nevinným konstatováním, že pětiprvková yagina na 20m se při otáčení nějak pomalu rozbíhá a má dlouhý doběh. Je to „drobeček“ který má, díky své hmotnosti a setrvačnosti, už nárok na jisté libůstky, ale přece jenom …  Předběžná diagnóza zněla: přestřižený zajišťovací šroub a povolené čelisti rotátoru.

Láďa se obětoval a v té zimě vylezl na stožár upřesnit diagnózu … a nestačili jsme se divit. Problém nebyl v uchycení trubky v rotátoru, ale ve třech chybějících šroubech které drží rotátor na základové (a čtyřmi silentbloky vzorně odpružené) desce. Na první pohled nebylo zřejmé, zda šrouby vypadly (byly jištěné pérovkou) nebo se ustřihly (že by se tři ustřihly a čtvrtý vydržel?) a tak se to stalo předmětem sázek. Bohužel situace moc k smíchu nebyla … ne že by anténa mohla spadnout - horní ložisko to jistilo - ale představa dolování ustřižených šroubů z duralového těla rotátoru byla děsivá.  V týdnu to pro jistotu Ota vylezl pojistil úvazy a protože rozumné počasí (což je v půlce února relativní pojem, ale aspoň moc nefoukalo a stožár nebyl namrzlý) vydrželo tak kluci v neděli vylezli znova nahoru. Původně s cílem demontáže rotátoru ale naštěstí celkem brzo zjistili že šrouby nejsou ustřižené ale prostě chybí …  Chování antény jsem pochopil – celá soustava se prostě nejprve otočila kolem zbývajícího šroubu, pak se dala do pohybu anténa a zastavení probíhalo přesně obráceně. Co však nechápu je, jak může šroub jištěný pérovkou vypadnou? Nebo že by jim někdo pomohl a na poslední (zatížený metrákem antén) už neměl sílu?

A tak především díky obětavosti Ládi a Oty máme západní stožár opět provozuschopný. (A ti co zrovna nepodávali nahoru klíče a šrouby ještě zvládli rozdat pár bodů v provozním aktivu).

A proč to sem vlastně píšu - pro nás to je poučením, že když už se leze na stožáry tak je dobré zkontrolovat i zdánlivé maličkosti a rozhodně se nespoléhat na jistoty. Pár rotátorů mi už rukama prošlo ale s tímto druhem „potíží“ jsem se ještě nesetkal. Snad se tato zkušenost bude hodit i někomu jinému …