OK RTTY contest 15.12.2012

Na tenhle závod jsem se docela těšil. Po dlouhé době zase můj oblíbený digitální contest a protože jsem v létě klukům slíbil že ho vyhrajeme tak jsem nic nemínil ponechat náhodě.

Čtrnáct dní před závodem jsem zahájil přípravu konfigurací počítačů. Prvním  nepříjemným zjištěním bylo, že náš klubový standard WinTest tenhle závod v nabídce nemá. Následoval neúspěšný pokus o korespondenci s Oliverem a protože i poradní sbor na OK listu tentokrát selhal jal jsem se hledat jiný použitelný soft. Šest let jsem pořádně digitální módy nejezdil a tak jsem byl docela zvědav kam se za tu dobu technika posunula... Odzkoušel jsem kde co a konstatoval, že z hlediska kvality detektoru je stále nedostižný  (dle mého naprosto subjektivního názoru) TRUETTY, těsně následovaný novinkou (aspoň pro mě) FLdigi a neztratil se ani MMTTY. Druhým kritériem výběru pro mě byl komfort obsluhy (protože část mé party nemá ve svém logu zatím ani jedno dálnopisné spojení o závodním ani nemluvě). Bohužel „dospělých“ programů (které umí více pracovišť, digitální módy, podporují lovení násobičů atd) stále moc není. Tak jsem po čtrnácti dnech zkoušení a laborování byl zase na začátku a volil mezi ohnutým WinTestem a N1MM. A když se mi při instalaci N1MM popraly ovladače našich soutěžních NB (prostě to co chodilo na stolním PC mi během instalace a konfigurace na NB třikrát zmrzlo a já momentálně neměl chuť moc laborovat) tak bylo rozhodnuto. WinTest sice přímo OK RTTY contest v nabídce nemá ale z hlediska předávaného kódu a hlídání násobičů je CQ WW docela blízko. Dálnopisný mód si vnutit nechal a násobiče také hlídal docela použitelně - jen jsem počítal s tím, že po závodě budu muset přepočítat výsledek a učesat výsledný Cabrillo.

Na vysílací středisko jsem dorazil dvě hodiny před začátkem závodu a chvilku po mě přijel i Martin což bohatě stačilo na pohodlnou přípravu techniky.

Závod začal v 00:01 UTC a hned v 00:02 jsem zjistil že se mi podařilo nakonfigurovat krásný šifrovací stroj. To co před závodem vypadalo jako vymazlené a poctivě otestované nastavení detekční smyčky v MMTTY se ukázalo v houfu závodních stanic jako naprosto nepoužitelné a tak jsem další hodinu pracně přestavoval konfiguraci zpět na standardní. Druhý pokus o vstup do závodu dopadl podobně neslavně To když se ukázalo že se nám někde toulá VFka. O tom že musíme naši lajnu na stole přerovnat jsme mluvili už od té doby co našla své definitivní umístění konektorová lišta anténních svodů ale znáte vhodnější termín k přerovnání než je začátek závodu? A tak ve tři ráno, po dvou hodinách intenzivních aktivit jsem byl totálně rozladěn, Martin otráven a v logu bylo jedno spojení. Pana Murphyho to ale konečně u nás přestalo bavit a tak spojení v logu začala utěšeně přibývat.

Další čáru přes rozpočet udělalo počasí. V noci totiž padala omrzlice která naše auta změnila v ledové koule. Martin tak místo plánovaného odjezdu ráno zmizel až v poledne a slibované posily nedorazily vůbec. Až večer mě přijel podpořit opět Martin. To, že nám námraza položila WiFi linku a skoro celý závod jsme tak neměli připojení na DX cluster jsem prostě už jen vzal na vědomí.

V závodě jsme nakonec spáchali 844 spojení za trochu přes půl mega bodů. Docela to chodilo, jen škoda chybějící motivace po totálně zvoraném začátku. Svůj slib že tenhle závod vyhrajeme holt budu muset přebukovat až na příští ročník ….

V síti RBN se objevily první vlaštovky digitálních skimmerů (DL4RCK, DL9GTB a především WZ7I). Trochu jsem se v datech povrtal a zdá se, že z hlediska surové techniky na tom nejsme zas až tak špatně.  Jen to bude chtít zapracovat na taktice a pár dalších lidí by se také hodilo.