CQ WW 160m CW 26-28.1.2018

CQ 160m 2018 na OK5T aneb zase jsme nevyhráli                

(subjektivní reportáž by OK1DZR)

Po roce opět můj nejoblíbenější závod. Kolikrát si říkám, proč vůbec tenhle? Vždyť je to šílená ZOO (hlavně v JA segmentu) jenom jedno pásmo, kde navíc nemáme pořádnou anténu?  Nostalgie, z doby OL, kdy byla 160ka jediné povolené KV pásmo. Na druhou stranu, stále je to závod vyžadující specifické operátorské "skills"..

V pátek večer po práci přijíždím na potemnělou farmu, již z dálky vidím na silnici reflexní trojúhelník, upozorňující na koaxy od beverage antén. Neklamné znamení, že Vláďa, Ota a Mirek vzorně zadrátovali přilehlé pole a bude na co poslouchat :)

Ještě než jsem stačil nanosit bagáž z auta do buňky přijíždí Petr, takže OK jsme tu aspoň dva :) Poučeni z předchozích nezdarů, jsme technologii měli připravenou a otestovanou již z minulého víkendu, takže mělo stačit pouze zapnout. Píšu "mělo", protože tedy nestačilo.

První a zásadní šok připravil Jánošík. Tvrdošíjně se odmítal zapnout, ani jediná LEDka (a že jich má požehnaně) neproblikla, jednoduše nic. Měřím fáze, měřím napětí na svorkách uvnitř PA, vše v normě. Vizuálně žádný problém, nic. V tenhle moment jsme se s Petrem rozhodovali, jestli pojedeme v kategorii LP, nebo nepojedeme vůbec. Když už jsme chtěli PA zavřít, objevuje Petr očouzené pojistkové pouzdro na desce vysokého napětí. OK, je to pojistka. Důvod proč se přepálila nám zůstane asi již navždy utajený, po výměně Jánošík naběhl a celý závod spolehlivě sloužil.

Opojeni prvním úspěchem zkoušíme celý setup, když se objevuje další problém: Kombinace TRX vysílající přes PA do vysílací antény s aktivovanou RX anténou způsobuje zakmitávání celého vysílacího řetězce. V momentě kdy nastavíme příjem na vysílací anténu je vše OK. Není to neznámá závada, máme vyzkoušeno, že stačí přizemnit přepínač BVG antén a je vystaráno, bohužel tedy nebylo. Další hodina laborování, vyměňování všeho možného, podezření padlo i na Microham MK2R+, který měl premiéru, ale nic. Poslední zoufalá volba vyzkoušet Martinovo IC-756ProIII. Netuším, co jsme zapojili jinak, ale problém byl pryč. Cca půl hodiny před začátkem závodu volám Martinovi s prosbou, či spíš oznámením, že jeho TRX doteď využívaný na velmi občasné Dxování absolvuje řádný zátěžový CW test.

Závod rozjíždí Petr. V JA segmentu nebyla šance, ladí se někde kolem 1840kHz, spojení slušným tempem přibývají. Střídám cca ve 03UTC kdy už nádherně chodí US/VE, dělám jich kolem stovky, což je na naše vybavení skoro neuvěřitelné. Ráno odjíždíme domů se prospat, v deníku svítí 710QSO. V průběhu soboty příjíždí posílit náš tým Ota s Vláďou. I přes veškerou snahu se ale nedaří prorazit do JA a udělat byť jen jediný násobič. Slyšíme CQ od JH4UYB, bohužel v ohromném QRM nejsme schopní přečíst potvrzovací relaci, takže do deníku nelogujeme. Noc na neděli už nebyla směrem W/VE zdaleka tak výživná, navíc BVG západním směrem začal dost šumět, bůhví proč. V neděli večer se snažíme během pár minut vyzobat nějaké násobiče S/P provozem. Naprostou hrůzu při pile upu na 7Z1SJ pak předvádí nejmenovaná OK2stanice (neposlouchá, vysílá při relaci protistanice, o tom že má jet splitem škoda mluvit). Ke konci závodu potěšilo zavolání od BD4WN a YE1K coby násobičů.

Nakonec v kategorii, jeden TRX, jedna anténa (dipol) a jeden PA spácháno necelých 1300 platných QSO, 76DXCC, 29 US/VE, což dalo zhruba 750tis bodů.

V pondělí ráno gratuluju Petrovi OK1BN z OK7K k jejich super výsledku, pánové klobouk dolů!
Díky všem za spojení, a příští rok NSL!

Za OK5T contest team sepsal Luděk, OK1DZR