23 mezinárodní setkání v Holicích 24-25.8.2012

Na letošní (již třiadvacáté) mezinárodní setkání radioamatérů v Holicích jsme vyrazili už v pátek ráno v sestavě OK1JMJ, OK1DMO, OK1VSL a aby auto i chatka byly vytížené tak jsme ještě v Praze přibrali Petra OK1DPX.

V poledne jsme již byli na místě a každý se začal věnovat tomu svému. Pokochali jsme se pohledem na novinky firem ICOM, KENWOOD a YAESU, prošmejdili bazar a vyslechli si pár přednášek s „naší“ tématikou.  Již tradičně tím nejlepším a zároveň nejužitečnějším z celého výletu byl večerní pokec v AC Hluboký (což je vlastně ten pravý důvod proč tam jezdíme).

První přednáška, u které se musím zastavit se týkala hamspiritu. To je dost ožehavé téma a obdivuji Karla že se ho vůbec odvážil otevřít. Pokecali jsme si o tom, občas jsem se docela bavil a občas mi bylo smutno …. A co dál? Myslím že dokud se bude říkat „oni“ tak se nic podstatného nezmění. Teprve až adresnost spolu s diskvalifikací pár exemplárních případů může přinést nějaký výsledek. Naštěstí si pořád ještě myslím že těch slušných a férových je zatím ještě většina…

Druhá přednáška (nebo spíš diskusní fórum) která mě zaujala, se týkala práce s mládeží. Kluci z OK2KJD, OK2KJT a OK2KFJ se pochlubili letním táborem a klobouk dolů, opravdu se mají čím chlubit. Více na http://elektrotabor.astrafren.cz/2012/  Následovala výměna zkušeností z práce jednotlivých kroužků a hledání cesty jak dál. Práce s děckama je určitě hóóódně záslužná a klobouk dolů před všemi, co mají odvahu se do toho pustit a obětovat jí kus svého života. Ale mám určité pochybnosti, zda radioamatéři (a ČRK) jsou těmi pravými kteří by měli celorepublikově zastřešovat práci mládeže v oblasti elektrotechniky (kam se to někteří snaží posouvat) nebo zda nabídka mezinárodní spolupráce, tak jak byla prezentována polskými kolegy (trochu mi to připomínalo pozvánku na Dukelský závod branné všestrannosti), je tou správnou cestou. Je dobré když ti z radioamatérů, kteří to umí a mají chuť tak s mladou generaci pracují a lákají je do našich řad,  bylo by dobré kdyby ti ostatní projevili aspoň trochu tolerance nad provozem začátečníků na pásmech (když už nic jiného). Ale zároveň si myslím že suplovat (ne)činnost státu, domů dětí a mládeže, technických klubů a podobných institucí v této oblasti je pro radioamatérskou komunitu příliš velké sousto.

O práci s děckama jsem pak ještě cestou domů v autě diskutoval s Petrem, OK1DXP. Petr má bohaté celoživotní zkušenosti z této oblasti ale občas jsem se s ním neshodl. Prostě je rozdíl mezi profesionálním pedagogem a dobrovolníkem a je rozdíl mezi kroužkem ve velkém městě a na vesnici.

Holice 2012 jsou za námi, ať žijí Holice 2013 …..